Harman Kardon Fly TWS - Review

Disclaimer: eu folosesc castile astea de vreo luna si jumatate, ascult aproape zilnic la ele, sunt un pic pretentios la sunet si am avut timp destul sa le cunosc oarecum in detaliu. Casti perfecte nu exista si probabil ca nu vor exista vreodata, asa ca... nu va lasati demoralizati de aspectele mai putin bune evidentiate in acest review. Sunt casti care costa de 3 ori mai mult si au probleme mai mari.

Deci, pentru ca ravneam mult la ele, ca tocmai ce-mi indepinisem un obiectiv financiar si ca mai venea si ziua mea de nastere... am comandat castile Harman Kardon Fly TWS...

Design:

Arata mai bine decat in imaginile de pe site-uri. Mult mai bine...

Cutiuta de incarcare este mica, prea mica. Nu cred ca deranja pe nimeni daca era cu 30% mai mare, iar spatiul suplimentar ar fi fost folosit pentru a mari autonomia bateriei cutiutei. Logoul si pielea artificiala dau o usoara nota de lux, insa cred ca aceasta piele artificiala este un fel de calcai al lui Achile, pentru ca nu va rezista in timp, este foarte usor predispusa deteriorarii cauzate de frecare (zgarieturi, frecat in buzunar). Castile, ce par a utiliza aceeasi piele spre exterior, cred ca vor prezenta rapid urme de uzura din cauza functiilor ce solicita swipe-uri.

In rest... castile (la fel si cutiuta) arata superb, sunt reszonabile ca dimensiune si nu-ti fac urechi de elefant precum castile de top de la Bose, Sony, Master & Dynamic si altii.

Confort:

Nu de putine ori ai impresia ca iti scapa din urechi, chiar daca urmezi instructiunile de introducere si fixare recomandate de producator. Per ansamblu stau fixe, insa in cazul unor activitati energice (sport) trebuie verificate din cand in cand.

Referitor la controlul castilor prin atingere (touch & swipe)... e mare bataie de cap pana inveti sa folosesti functiile ce solicita swipes. La inceput castile Harman Kardon Fly TWS iti creeaza numeroase si mari frustrari. Ii tot injuri pe astia de la Harman Kardon cateva zile sau saptamani pana inveti sa folosesti acceptabil castile (mai ales daca ai degetele uscate - cateodata trebuie sa sufli pe deget pt a crea un condens superficial ca sa poti utiliza o functie prin swipe). Am vazut ca exista multe nemultumiri si pe site-ul oficial al Harman Kardon in provinta controlului castilor. Nu va panicati (cum am facut initial eu si multi altii din lume). Dupa cateva zile (de utilizare intensa) sau saptamani, le veti controla cu o precizie mare, foarte rar veti da rateuri. Ah... am uitat sa mentionez: cititi manualul de utilizare inainte sa va plangeti.

Un alt aspect interesant esta ca sunt rezistente transpiratie si stropire cu apa. Eu nu le-am stropit cu apa ca sa ma conving, dar cred ca cel putin in teorie are trebui sa reziste la stropii de ploaie sau alte situatii similare.

Sport:

Nu prea sunt recomandate. In primul rand pentru ca nu se fixeaza bine in urechi (chiar daca faceti cum recomanda produatorul in manual). In urechile unora s-ar putea sa nu prea stea. Cand vine vorba de sport trebuie sa le reajustezi [fixezi] des, altfel risti sa le pierzi. Pentru cei pretentiosi la sunet compromisul poate fi acceptabil.

Sunet:

Initial am ramas dezamagit de bass. Ma asteptam la mai mult... Se auzea cat trebuia, dar totusi... de la Harman/Kardon vrei mai mult, vrei ceva care sa te impresioneze, sa te dea pe spate, sa zici "uauuuu..." sa le vorbesti si altora despre cum te-a uimit sunetul produs de castile Harman Kardon Fly TWS. Surpriza a inceput sa vina dupa vreo 40 de ore si ceva (de ascultat la casti, nu tinute pe raft sau pe birou langa calculator, in cutiuta de incarcare si pastrare/depozitare). E ca si cum membrana s-a mai "lasat", nu mai este la fel de rigida, iar bassul este puternic si mai ales profund. Ca si comparatie, nu putine sunt melodiile in care basul castilor Harman Kardon Fly TWS se aude aproape de cel al castilor de la Sennheiser MTW2 sau chiar FiiO FH5. La alte melodii sta sub nivelul castilor mentionate, destul de mult. Depinde in mare parte si de melodie. Ce-mi place la castile celor de la Harman Kardon este ca basul nu umbreste (nu se suprapune peste) mediile si inaltele.

Pe partea de frecvente medii, cred ca Harman Kardon Fly TWS stau excelent, poate prea bine. Chiar n-am ce sa le reprosez, desi am ascultat la ele cateva sute de melodii. Se aud foarte clar. Insa nu la fel de bine se aud frecventele inalte. Parca au taiat din ele, parca lipseste ceva, nu se aud complet. Pacat... sper ca intr-un update viitor se va rezolva si cu inaltele (un competitor mai mare a avut problema asta, iar printr-un update s-a rezolvat).

Soundstage-ul este acceptabil... Ca si comparatie, cred ca este cam intre 1/3 si 1/2 din cel al castilor din aceeasi gama: Sennheiser Momentum True Wireless 2. Totusi, la unele melodii sunetul este mai detaliat, mai clar, mai aproape de cel al castilor TWS de la Sennheiser - depinde de melodie. Cred ca daca vor rezolva problema inaltelor, soundstage-ul va fi mai bun decat in prezent.

Per ansamblu castile isi merita pretul. Este unul corect (poate un picut cam ieftin), nu ca la alte casti, ce costa dublu sau mai mult, sub pretextul ca au cateva optiuni in plus (ca ANC-ul), desi ca sunet nu stau cu mult deasupra Harman Kardon Fly TWS din punct de vedere calitativ. Alte branduri de casti ar cere mult mai multi bani pe un sunet de aproximativ aceeasi calitate.

Pentru functia TalkThru, sunetul nu este preluat si redat la un volum realistic al mediul inconjurator, exterior castilor. Dupa activarea functiei, daca treci si pe pauza (pentru ca implicit prin TalkThru sunetul din casti este diminuat foarte mult), sunetul preluat din exterior este redat la un volum diminuat cu aproximativ 25%, poate chiar mai mult. Spun asta pentru ca nu prea e mare diferenta intre sunetul din exterior auzit cand castile sunt oprite (izolare pasiva) si cand este utilizata functia TalkThru. De exemplu la Sennheiser MTW2 functia similara (Transparency Hearing) opreste melodia, apoi preia si reda sunetul realistic, ca si cum n-ai purta castile. La castile Harman/Kardon FLY TWS functia similara nu poate reda sunetul din exterior la aceeasi intensitate resimtita ca atunci cand nu porti castile. Se aude mai incet, aproape ca la izolarea pasiva a castilor...

Inconvenientul asta se simte din plin cand cineva vorbeste cu tine, iar in multe cazuri trebuie sa-ti scoti macar o casca [dintr-o ureche] ca sa-ti auzi partenerul de discutie. Daca mai faci parte si din randul celor care au sotii vorbitoare... e nashpa rau! Apropo, am izbucnit in ras cand am vazut ce imagine au folosit cei de la Harman Kardon pentru a sublinia utilitatea functiei TalkThru:


Apeluri:

Eu nu ma pot baza pe functia asta. Apar multe intreruperi, in special cand initializezi un apel. E aproape imposibil sa porti o conversatie de 3 sau mai multe minute, Nu te dau e spate in timpul convorbirii (pe partea de sunet), dar se descurca. Se aude putin infundat, comparativ cu alte casti (care costa dublu). Sper ca printr-un viiitor update sa se rezolve problema conectivitatii pe partea de apeluri.

Sunetul pe video streaming:

Nu de putine ori [sunteul] ramane in urma actiunii... Cum se putea altfel din moment ce castile nu folosesc codecul AptX? Daca te bazezi be SBC, atunci delay-ul pt YouTube sau alte surse de video streaming poate fi deranjant. Se pare ca Harman Kardon Fly TWS au fost proiectate pentru a satisface exigente pe partea audio, nu si video... sau cel putin asa se scuza.

Conexiune:

Din pacate castile Harman Kardon Fly TWS nu au voice prompts, ceea ce inseamna ca-ti va trebui ceva timp sa inveti principalele sunetele ce semnalizeaza conectarea si deconectarea.

De patru ori [in prima saptamana] castile au refuzat sa mai raspunda comenzilor prin atingere: volum, pauza, schimbare melodie, TalkThru, nimic... A trebuit sa preiau controlul din device (de pe laptop le controlam din interfata Spotify). Problema se rezolva prin introducerea castilor in cutiuta de incarcare, se inchde capacul, iar dupa vreo 10 secunde se scot, se pun in urechi, se asteapta conectarea la device [laptop, telefon, tableta, etc], iar controlul asupra castilor ar trebui sa fie "posibil" - la mine a mers de fiecare data. Nu stiu frecventa incidentelor per luna (n-am numarat), dar... nu sunt dese, chiar daca le utilizati intens.

Uneori nu porneste casca stanga. Se intampla si la altii mai mari, care cer dublu pe casti TWS (true wireless). Problema s-a rezolvat prin introducerea castii in cutiuta de incarcare, apoi scoaterea acesteia din cutiuta si... a functionat.

Am observat rare interferente cu mouse-ul via bluetooth sau pur si simplu prin schimbarea pozitiei din fata laptopului, rareori cand treci mana prin fata castilor (se intampla la multe casti PRO). O data am auzit sunetul separat pe ambele canale, iar pe casca stanga [sunetul] se percepea cu un delay de vreo 2 - 3 zecimi de secunda. Interesanta experienta... la alte casti bluetooth n-am intalnit eroarea asta. A trebuit sa le reintroduc in cutiuta de incarcare, sa inchid capacul, iar dupa 10 secunde sa le scot iar, pentru ca sunetul sa revina la normal.

Am observat ca interfereaza deseori cu mouse-ul, cauzand uneori intreruperi de sunet si nu de putine ori blocarea cursorului [de la mouse]. A trebuit sa fac un compromis si, la fel ca in cazul Sennheiser MTW2, sa ascult muzica de pe telefon. Este posibil ca problema sa tina de placa bluetooth a laptopului [ideapad 530S], mai ales ca este versiunea 4.1 . Totusi, cu alte casti (de la Audio-Technica si FiiO n-am intalnit problema asta).

Pe partea de distanta... ai conexiune stabila, fara intreuperi doar cativa metri [doar in camera in care ai sursa de muzica]. Daca pleci in camera alaturata, deja incep sa apara dese intreruperi.

Autonomie:

Am impresia ca managerul de produs responsabil de castile astea nu este unul stralucit. Ba din contra... Cea mai mare problema tine de faptul ca daca bateria cutiutei (in care se depoziteaza castile) este pe terminate, iar daca tu ai ascultat [sa zicem] vreo ora sau doua la casti, atunci, cand le vei reintroduce in cutiuta, acestea s-ar putea sa consume restul bateriei [din cutiuta]. Eh... si acum incepe distractia: desi castile mai au baterie, chiar daca peste 50% sau 90%, dar din cauza ca bateria cutiutei este epuizata... castile Harman Kardon Fly TWS nu vor mai porni. Da, nu se mai activeaza! Chiar daca [castile] au baterie...

Cand am observat asta m-am intrebat daca nu cumva s-au ars, ca mi-era greu sa accept ca echipa ce a proiectat produsul l-a conditionat ca sa porneasca doar daca cutiuta mai are baterie - este ca si cum aceasta [cutiuta] le-ar da OK-ul sa porneasca. Pana la urma nu erau arse, e ceva legat de conectivitate [sa stie daca are nevoie de pairing sau nu, ce status are bateria si alte chestii legate de baterie si conectivitate?]. Cu alte cuvinte... puteti sa va bazati sigur pe o singura reincarcare din cutie (deci asta ar insemna o autonomie totala sigura de vreo 12 ore (cam 6 ore castile plus o reincarcare [din cutiuta]). Teoretic va merge si a doua reincarcare [astfel autonomia totala va creste la 18 ore], dar daca la aceasta ultima reincarcare bateriile castilor vor consuma toata energia din cutiuta... nu vor mai porni, pentru ca nu pot comunica cu cutiuta cand veti dechide capacul pentru a le scoate sa le introduceti in urechi.

Chiar daca bateria cutiutei de reincarcare este golita de casti, la ridicarea capacului castile nu pornesc, dar daca veti conecta cutiuta prin cablul USB la portul USB al unui laptop / PC, in cateva secunde castile repornesc si le puteti scoate si asculta ore (daca au apucat sa se incarce considerabil).

Am facut o monitorizare a autonomiei. Deci, cu castile si cutiuta incarcate 100%, am putut sa le folosesc 4 zile [cu dese intreruperi si reincarcari la reintroducerea in cutiuta]: 6h25' + 4h20' + 5h20' + 1h10' = 17 ore si 15 minute. Cand am reintrodus castile in cutiuta, telefonul estima ca erau incarcate 90% (cred ca mai putin in realitate, poate vreo 70% dupe 70 minute de utilizare). Ulterior castile ar fi repornit daca nu se epuiza bateria cutiutei (datorita reincarcarii castilor), autonomia ar fi fost mai mare, cred ca 20 de ore lejer (poate 21 sau chiar spre 22 de ore) in conditiile in care am folosit castile la un volum de 62% (rareori spre 70% sau 50%) plus multiple adaugari de pauza si activari ale functiei TalkTru.

Concluzie

Se merita sa cumperi castile Harman Kardon Fly TWS? Eu as zice ca da:

- daca nu le folosesti pentru apeluri, sport, daca n-ai nevoie de ANC si nu le prea folosesti pt YouTube (sau alte surse de video streaming - pt ca o sa ai un anume delay);

- daca vrei sunet de calitate (nu cel mai bun din lume, dar foarte bun, in special la pretul actual). Sunt cu mult peste alte casti ce costa cu 50% mai mult. Cred ca Harman Kardon Fly TWS reprezinta startul standardului de calitate in materie de sunet (vreti mai mult? bagati mana in buzunar mai adanc si luati-va Sennheiser Momentum True Wireless 2, nu altceva);

-  pt ca au o autonomie rezonabila.

 

Va multumesc pentru timpul acordat, review-ul nu este platit/sponsorizat, iar daca aveti prieteni interesati de continutul articolului, atunci nu ezitati sa dati share...




Comentarii