Sennheiser Momentum True Wireless 2 - Review

Disclaimer: castile de la Sennheiser sunt exceptionale, probabil cele mai bune de pe piata la ora actuala, insa, ca orice produs, acestea vin si cu multe probleme, mai mult sau mai putin pronuntate. Pentru ca ascult 3 - 5 ore zilnic la casti, in aproximativ o luna si jumatate am avut destul timp sa le "cunosc" in detaliu, cu bune si cu rele. Multi dintre voi veti putea trece cu usurinta peste problemele semnalate de mine, iar altii mai pretentiosi, poate ca mai greu. Ce trebuie sa retineti este ca toti competitorii acestor casti au "problemele" lor, iar Sennheiser MTW2 par sa fie cea mai buna alegere.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 - Review in Romana

Preambul

Sunetul de la Harman Kardon are o semnatura distincta, o claritate aparte... De aceea, intial pusesem ochii pe Harman Kardon FLY TWS, dar pentru ca inca nu erau scoase la vanzare si trebuia sa astept pana in iunie (cat iunie?), la inceputu' lu' mai, anu' asta, am luat decizia de a cumpara aceste casti, ca tot erau disponibile in Romania. Prin YouTube am gasit o reducere reala de 300 de lei, iar cum imi trebuiau neaparat niste casti TWS (True Wireless)... mi-am indreptat atentia spre Sennheiser - Momentum True Wireless 2 si Bang&Olufsen Beoplay E8 3rd Gen True Wireless.

Castile de la Bang & Olufsen nu prea ma atrageau din cauza unor review-uri de pe Amazon (pe partea de sunet) si a unei probleme semnalate de un client al AVstore. Totusi, m-ar fi incantat autonomia mai mare, insa dominatia inaltelor si mediilor peste bass m-ar fi nemultumit pentru pretul la care se vand. Insa as fi acceptat la jumatate de pret sa fac compromisul pentru castile Harman/Kardon FLY TWS, dar nu pt Bang&Olufsen Beoplay E8 3.0 True Wireless. Asa ca... decizia de cumparare s-a fixat pe castile de la Sennheiser.

Deci... dupa cum majoritatea stiti, nu de mult timp au aparut si pe piata din Romania castile celor de la Sennheiser: a doua versiune a popularelor casti Momentum True Wireless. Castile Sennheiser Momentum True Wireless 2 (sau Sennheiser MTW2) par sa fi sosit pe piata fara prea multe imbunatatiri fata de versiunea veche, ci mai degraba pentru a rezolva problemele MTW1.

Pretul

Este exagerat! Merita maxim 200 de dolari (vreo 870 ron), poate nici atat: la actualul pret de $300 Sennheiser trebuia sa incorporeze mult mai multa calitate prin tehnologie deloc scumpa. Este ridicol sa tragi pe un singur driver (difuzor) pentru a reda intreaga gama de frecvente specifica auzului uman.

Se putea utiliza driverul dinamic pentru joase si adauga doua armaturi balansate (una pentru medii si alta pentru inalte). Sau, pentru a pastra un cost de productie scazut, puteau opta pentru utilizarea a 3 armaturi balasate (una pentru joase, una pentru medii si alta pentru inalte) sau alte combinatii.

Nu va mirati! Concurenta a venit cu astfel de oferte pe piata la preturi mult mai mici. Daca s-ar fi incorporat astfel de tehnologii, alaturi de inalta expertiza specifica brandului, cred ca ar fi iesit un produs ce ar fi oferit o calitate de un nivel greu de imaginat pentru zilele noastre la un pret de aproximativ $300.

Calitatea sunetului

Distorsiunile sunt aproape insesizabile la nivel maxim (de la 92% in sus inaltele incep sa "intepe" foarte putin urechile), iar de la 98% in sus... devin greu de suportat din cauza inaltelor. Interesant este ca intre 98 si 100% frecventele joase pierd putin din amplitutine, mediile se ridica la cat ar trebui (practic se obtine un echilibru perfect intre joase si medii), dar inaltele devin deranjante / intepatoare pentru urechi.

La majoritatea castilor (inclusiv PRO), distorsiunile la nivel inalt sunt grave, pur si simplu nu poti percepe un sunet de calitate la volum inalt, insa aceste casti se diferentiaza. Totusi, in functie de compozitia muzicala, la volum maxim, in cazul unor piese (de ex. Renee - Lost Boyz sau Instincte Primare - Nane), castile Sennheiser Momentum True Wireless 2 se aud perfect la volum peste 98%, dar cu medii si inalte umbrite de bass la un volum mai mic de 98%.

Pe partea de "hiss" sau zgomot de fundal... eu n-am perceput nimic, desi m-am straduit in repetate randuri sa aud ceva pe fundal chiar si la volum maxim.

Totusi bassul devine murdar, exagerat pentru multe melodii. De cele mai multe ori umbreste grav mediile, chiar si inaltele (depinde de compozitia muzicala). Se vede de la distanta ca s-a plusat mult pe bass, ca produsul se adreseaza consumatorului standard, pentru care muzica inseamna de obicei... bass puternic si profund.

Dupa ceva timp, cam vreo luna, parca sunetul se mai "echilibreaza". Nu stiu daca o fi cazul "burn-in"-ului (un fel de "rodaj"), sau a invatat creierul sa (re)interpreteze mai relevant frecventele acestor casti. Poate ca intervine si un fel de placebo, mai mult sau mai putin.

Soundstage-ul este excelent, se ridica peste multe produse similare din gama PRO (chiar si din cele pe fir care costa cu mult peste $300).

Muzica ce o asculti nu se aude in exterior pana la un volum de 90% (in conditii de liniste de camera). Peste acest volum incep sa se auda inaltele, insa nu este recomandat sa asculti la volum ridicat pentru a evita problemele cu timpanul. Eu ascult la un volum intre 40% si 70%. Pentru perioade lungi de timp un volum de 50% nu-ti raneste timpanul, insa de la 58% - 60% incepe sa se simta o durere surda daca asculti cam de la o ora in sus (depinde de ureche, sensibilitate, etc).

Izolarea pasiva (fata de mediul exterior) este... nah... intre mediu si mediocru.

ANC-ul este si el... ca sa fie. Nu impresioneaza, nu te da pe spate. Este bunicel ca performanta, adaugat ca sa fie ca optiune, probabil mai mult ca sa justifice pretul exagerat al castilor. Uneori isi face treaba excelent, alteori nu prea. Depinde de algoritmii implementati si probabil ca [performanta] este limitata de numarul de microfoane ce vin in dotarea castilor Sennheiser MTW2.

"Transparent Hearing" este una din functiile cheie, ce m-a determinat sa iau in considerare aceste casti. Prin intermediul aplicatiei mobile am customizat setarile castilor, iar functia "Transparent Hearing" am stabilit-o sa se activeze la o atingere pe casca stanga (nu la doua [atingeri], cum era setata din fabrica). Functia este bestiala (pentru mine). La o atingere se opreste muzica si se face trecerea pentru a permite sunetelor din mediul extern/inconjurator sa fie preluate si transmise catre urechi.

Ulterior am descoperit ca daca apesi "Play" (cand "Transparent Hearing" este activ, atunci functia aceasta nu se opreste, ci percepi in acelasi timp muzica din casti si sunetele din afara castilor (mediul inconjurator). Daca mai apesi o data pe functia "Transparent Hearing", aceasta se dezactiveaza si auzi doar muzica redata din casti (cu izolare pasiva, normal).

Update (21 liulie, 2020): cu ceva zile in urma Sennheiser a lansat un nou update firmware (si altul pt aplicatia android). Dupa update-ul ce a tinut vreo ora, am fost foarte placut surprins de "noua" calitate a sunetului: acum se aude mult mai spatios, iar frecventele joase, medii si inalte sunt echilibrate (basul nu mai acopera o parte din medii si inalte). Acum ai parte de o exerienta ce te da pe spate. Chiar daca esti plictisit de anumite melodii, ascultandu-le cu noul update firmware implementat, e ca si cum ai asculta o noua melodie. De fapt, cam orice melodie vei asculta dupa ultimul update,  aceasta va deveni opera de inalta clasa, ceva de neimaginat, de neconceput: sunetul este extrem de detaliat, auzi fiecare instrument de parca ai fi pe scena, totul se aude clar, iar senzatia de spatialitate te surprinde la fiecare melodie.

Din pacate problema de conexiune pt laptopul meu cu Windows 10 inca exista. Pacat... sper sa se rezolve printr-un update viitor. Azi mi-au sosit si castile Harman Kardon Fly TWS (urmeaza un review si pt ele) si am observat ca se conecteaza fara probleme la laptop.

Delay-ul pt YouTube si altele de genu'

Exista!... Dar nu e grav! Daca intre device-ul tau si casti se realizeaza o conexiune prin codecul aptX delay-ul nu este deranjant. Dupa maxim cateva minute creierul tau va face ajustarea perceptiva necesara incat sau nu mai constientizezi delay-ul. Totusi, prin SBC... Da! E foarte sesizabil. Chiar suparator, insa nu e vina castilor daca ai parte de o conexiune prin codecul SBC - asta tine de limitarile device-ului dau: laptop, tableta, smartphone (daca nu suporta aptX). Totusi, un rol in delay il are si faptul ca cele doua casti nu se conecteaza independent prin bluetooth la device (tableta, telefon, etc), ci casca stanga se conecteaza la cea dreapta, iar aceasta la device.

Conexiunea

Este bunicica! Maxim buna... Uneori nu pornesc dupa ce le scoti din cutia de incarcare (nici ledul rosu nu se aprinde).Cred ca am patit-o de vreo 3 ori, maxim 4, in aproximativ o luna. Si nu, nu erau descarcate. Nu mai aruncati aiurea cu judecati pripite! De fiecare data a trebuit sa le pun inapoi in cutiuta de incarcare, apoi s-o inchid [cutiuta], iar dupa cateva secunde sa le scot (si au pornit: s-a aprins ledul rosu pentru a semnaliza pornirea "Power On", iar dupa cateva secunde a trecut pe albastru pentru a confirma conectarea "Connected").

Eu prefer sa folosesc voice prompts pentru rarele cazuri de troubleshooting prinvind problemele de conectare. Uneori, castile "uita" sa se conecteze si trebuie sa incerci manual sa le conectezi din telefon, tableta, laptop, etc (cateodata trebuie sa incerci de doua ori sa le conectezi, ca la prima mai da failure cand si cand).

Tot la capitolul conectare, o problema tine de intreruperi, stanga - dreapta, la ambele casti, (am sesizat interferente grave la Windows 10 cu mouseul pe bluetooth ce suporta standardul 5.0 sau mai mult), sau deseori cand se deruleaza liste (in documente, pagin web, Spotify pe Win 10 sau Android). Cateodata, cand scriu in notepad (da, notepad!) apar intreruperi scurte, sacaitoare, deranjante. Nu stiu de ce atunci cand ai de a face cu liste (derulare, editare) pot aparea astfel de intreruperi, mai ales cand CPU-ul sta sub 5%.

Tot pe Windows 10 am descoperit ca un conflict era generat de plugin-ul de la AVG (adaugat in Chrome ca extensie). Se auzea teribil. Ciudat este ca nu am avut astfel de probleme cu castile Audio-Technica ATH-M50xBT sau FiiO FH5 "legate" wireless cu ajutorul BTR5. Singura diferenta de "suprafata" pe partea tehnica pare a tine de faptul ca Sennheiser Momentum True Wireless 2 suporta bluetooth 5.1, iar castile mentionate anterior in acest paragraf suporta versiunea 5.0. In detaliu... problema probabil ca tine de drivere sau alte chestii legate de software.

Problema interferentelor cu alte device-uri via bluetooth (gen tastaturi sau mousi/mouse-uri), este semnalata pe web si la alte produse audio Sennheiser, ce se conecteaza prin bluetooth - e posibil sa fie o problema specifica acestui brand. La alte casti ce suporta conectare prin bluetooth eu n-am intalnit aceasta interferenta.



Tot la capitolul conectare, recent, casca stanga a incetat sa mai redea sunteul (doar in casca dreapta se auzea). Ledul albastru functiona (adica era conectata la cealalta casca), dar nu se auzea nimic. Am reintrodus castile in cutiuta de incarcare, le-am scos dupa cateva secunde si... tot nimic. Imi sarise inima din piept de oftica... adica la nici o luna si jumatate o casca pare moarta? Intr-un final am introdus casca stanga in cutiuta de incarcare, tot injuram in gand si, dupa mai multe secunde am reintrodus-o iar in ureche si am auzit: "connected". Mare fericire de moment, casca a inceput sa functioneze... Nu mi-a placut deloc experienta asta! Mai ales la un pret de 1400 de lei (adica peste 300 de dolari daca nu prinzi o reducere).

Pentru Sennheiser Momentum True Wireless 2 distanta de conectare este rezonabila. Poti avea conexiune in apartament, in camera alaturata, poate si la doua camere departare, poate chiar trei (daca tii usile deschise si de afli in bataia directa a semnalului (insa nu vei avea o conexiune stabila daca te misti - trebuie sa-ti rotesti capul pentru un semnal bunicel). De regula, in 5 metri ai un semnal cu foarte rare intreruperi (de obicei deloc). Totusi, uneori (foarte rar) castile se deconecteaza pentru fractiuni de secunda, sau chiar mai mult cand sursa semnalului se afla la 1 metru. Dar astfel de probleme rare se intalnesc cam la toate castile de pe piata.


Autonomia

Este cu mult mai mica decat cea anuntata oficial. Probabil nu este foarte departe de MTW1. Castile nu tin 7 ore la o incarcare completa. Hai sa zic 5 ore si ceva... cu indulgenta - in conditiile in care eu nu folosesc ANC, ascult la un volum relativ mediu (foarte rar sar de 60%), cand si cand trec pe "Transparent Hearing" si... cam atat. Iar conectarea la device-uri se realizeaza de obicei folosind codecul aptX.

Cu tot cu cutiuta de incarcare nu cred ca tin mai mult de 24 de ore, poate nici 20. Eu ascult cam 3-5 ore pe zi si le reincarc cam la 3-4 zile. N-am stat sa cronometrez exact autonomia castilor Sennheiser MTW2 (cu si fara cutia de incarcare), dar de multe ori am impresia ca autonomia totala (cu cutiuta) este de maxim 20 de ore).

Cutiuta [de incarcare] este mica, poate exagerat de mica. Nu cred ca deranja pe cineva daca dimensiunile acesteia areau putin mai mari, iar un acumulator mai generos putea sa-si faca loc acolo pentru o autonomie totala mai ridicata.

Statusul bateriei este redat rudimentar, fiind aproape inutil. Dupa apasarea butonului de pe cutie vei afla 3 posibile statusuri de incarcare a bateriei: verde = complet sau cel putin 90% (cine o fi idiotul care o proiectat statusul asta?), galben = incarcare sub 90%, iar rosu = trebuie sa reincarci cutiuta, ca e aproape goala. Daca palpaie ledul galben inseamna ca se incarca castile din cutiuta (sau caseta de incarcare daca e conectata prin usb la PC/laptop/etc).

Confort

Sunt mici, nu-ti fac urechi de Shrek si nici nu lasa impresia ca-ti ies antene de extraterestru din urechi (ca majoritatea alternativelor de la concurenta, inclusiv pe segmentul PRO). De fapt, cred ca sunt cele mai mici casti TWS PRO de pe piata.

La inceput nu le vei tolera mult timp in urechi. Dupa vreo ora iti vor provoca o durere usoara spre medie in zona antitragus - antehelix a urechii (mai pe romaneste: te va deranja zona interioara spre spatele urechii externe). In timp, in cazul meu toleranta a crescut la vreo 2 ore, poate putin peste.

De asemenea o sa ai o problema pana inveti sa le prinzi/tii intre degete. Pentru persoanele cu degete mari pot fi o adevarata provocare pana sa le scoata din cutiuta de depozitare si incarcare. Alta problema este ca le poti scapa foarte usor dintre degete, mai ales daca ai maini mari (adica si degete mari, de obicei groase). Daca te afli intr-un mijloc de transport sau in aglomeratie si le-ai scapat... inseamna ca esti foarte norocos daca le mai gasesti. In caz ca le pierzi sau uiti pe unde le-ai pus/lasat... nu ai vreo functie de localizare, care sa te ajute sa le gasesti (sau cel putin eu n-am gasit-o).

Pentru sport... nu cred ca-ti vor cadea din urechi. Eu nu alerg, dar pe net gasiti nemultumiti care reclama o "vajaiala" in urechi cand bate vantul, cica s-ar crea un curent cu gaurile de la microfoane. Pe vant am observat si eu ca la rafala castile suiera in urechi, chiar daca stai pe loc si activezi ANC-ul. Pentru sala castile se descurca excelent, iar volumul castilor poate acoperi cu succes muzica din exterior (la unele branduri nu).

Despre transpiratie si stropire cu apa... nu ar trebui sa va faceti griji pentru ca au certificarea IPX4. Nu am aruncat cu stropi de apa pe casti si nici nu am mers cu ele prin ploaie, ca doar nu sunt nebun sa ma risc la niste niste casti de 1400 de lei. Dar e bine de stiut ca, macar in teorie, pot sta linistit.

Update (21 iulie, 2020): acum nu mai simt niciun disconfort cand tin catile mult timp in urechi. De cateva ori cred ca le-am purtat mai mult de 4 ore fara a le scoate... pur si simplu am uitat ca le am in urechi.

Customizare

Prin aplicatia mobila castile se pot customiza, atat pe partea de EQ, cat si pe partea de functionalitate. Ce-mi place la EQ este ca foloseste niste valori presetate (doar cine se joaca mai mult la ele poate observa asta), ce pastreaza sunetul clar. De exemplu, daca ai nevoie sa ridici putin din medii si inalte, atunci valoarea basului descreste, nu se pastreaza la aceeasi pozitie (n-ai cum sa-l fortezi sa stea pe pozitia initiala), cred ca asa a fost proiectat, cu scopul de a evita distorsiunile.

La partea de customizare a functiilor cred ca se diferentiaza de tot ce este pe piata. Eu am schimbat toate setarile din fabrica, customizand functiile pentru a-mi fi mai usor sa le accesez, conform nevoilor si prioritatilor mele.

Nu-mi place aplicatia. Este o porcarie. Pana si ratingul acesteia este dezastruos. Pe langa faptul ca nu porneste de pe orice smartphone cu android (crapa), astepti mult ca aplicatia sa se conecteze la casti, deseori rateaza conectarea. De la ultimul update al aplicatiei eu nu mai pot sa o conectez la casti. Sper ca viitorul update al aplicatiei sa rezolve problema.

Apeluri

Sunetul indoor (in incaperi) se aude exceptional. Am ramas surprins, chiar m-a dat pe spate performata acestor casti. Ma asteptam sa se auda cam ca atunci cand vorbesti cu cineva care-si da telefonul pe speaker. Chiar si cu zgomotele din mediul inconjurator se descurca excelent: de exemplu hota mea (destul de zgomotoasa) nu pare a se lasa perceptibila pt interlocutor. Sunt convins ca nu se descurca la fel de bine in cazul unei bormasini...

Am mai remarcat ca functia "Transparency Hearing" se activeaza in cazul convorbirilor telefonice, pentru a avea posibilitatea de a auzi ce se petrece in jurul tau. Nu am reusit s-o dezactivez in cadrul convorbirilor (probabil ca nici nu se poate fara sprijinul aplicatiei pe viitor). De asemenea, nu am putut opri/porni functia ANC - cred ca se activeaza pe durata discutiilor telefonice, pentru a filtra sunetul si a asigura o inalta calitate a convorbirilor.

Pe strada, in special in zonele zgomotoase, sunetul devine electronic, sticlos... insa ramane inteligibil. In zonele fara zgomot mare, calitatea sunetului este decenta.

Sennheiser MTW2 - Review in Romana

Concluzie

Se merita sa cumperi castile Sennheiser Momentum True Wireless 2?

- DA! pentru cei mai multi cititori, iar in ciuda problemelor semnalate mai sus acestea se intalnesc rar, chiar si cand asculti mult la ele, zilnic. Oricum alta alegere, mai buna, nu prea aveti, cu exceptia Harman Kardon FLY TWS (la jumatate de pret, dar asta inseamna sa faceti mai multe compromisuri de neacceptat pt unii dintre voi: de exemplu nu are ANC, autonomia e mai mica sau nu suporta aptX, iar asta inseamna mare delay pt YouTube, Netflix, HBO si alte servicii de streaming).

- DA! pentru audiofili si altii mai pretentiosi, pentru ca altceva mai bun e prea greu sa gasiti, poate cu exceptia Master & Dynamic MW07 Plus (daca va impacati cu design-ul uracios si nu va e rusine sa iesiti cu ele pe strada) sau poate Technics EAH-AZ70W.

Peste toate, cu bune si cu rele, Sennheiser MTW2 iti ofera un sunet de calitate, inca greu de egalat de celelalte branduri de top. Oricat de in afara preferintelor tale muzicale ar fi o piesa, castile transforma orice melodie intr-o placere sublima, iti incanta auzul, pur si simplu te uimesc, mai ales in momentele extenuante ale zilei, cand cauti un pic de relaxare, iar castile astea te transpun direct in mijlocul piesei, parca ai fi in studio langa artist sau pe scena la concert. Nu exagerez...

Review-ul nu este platit (si chiar daca ar fi fost [platit], tot asa scriam, iar ulterior, cel mai probabil, alte review-uri platite nu mai vedeam de la Sennheiser 😎).

Va multumesc pentru timpul acordat, iar daca aveti prieteni interesati de subiectul acesta, nu ezitati sa dati share!



Comentarii