Postul Negru prelungit

foto: pixabay.com

Disclaimer:
Inainte de a intra in post negru, pune mana si citeste cat poti despre acesta, informeaza-te din surse oficiale, nu din bloguri, articole de pe nush ce site-uri si alte publicatii fara valoare medicala. Cauta cercetari publicate pe site-uri si in carti medicale, apoi incearca sa retii atat beneficiile postului negru cat, mai ales, efectele negative. De asemenea, nu-ti recomand sa urmezi/practici cele descrise in acest articol, nu-mi asum nicio responsabilitate, iar daca vrei sa incepi a tine acest tip de post, iti recomnad sa-ti consulti mai intai medicul de familie, altfel poti chiar sa mori.



Post negru?

Adica post negru cu apa si fara mancare.

Postul negru se tine cu apa, nu si fara apa (dupa cum sustine biserica). Uneori, poti sa incerci sa-l tii si fara apa, pt o zi, mai mult nu, pentru ca risti sa o mierlesti daca-l tii [fara apa] doua, trei sau mai multe zile. Este foarte riscant sa nu te hidratezi bine pe perioada postului. Iar hidratare inseamna apa, nu bere, nu suc, nu alte lichide. E important sa bei multa apa (cat poti), pentru ca altfel risti sa te constipi rau, deoarece organismul va suge lichide din orice (mai ales din fecalele din colon - da, e scarbos, stiu...).

E important si ce mananci inainte de a intra in post. Daca mananci toxic (in special carne), atunci organismul tau iti va extrage o importanta parte din toxine din fecale. Ele vor intra in corp si te vei simti rau: ameteli, dureri de cap, greturi, etc. Eu prefer sa mananc boabe de naut, fasole, linte sau alte leguminoase, insotite de multe verdeturi si ceva fructe. Din leguminoasele amintite, eu prefer sa le mananc cat mai putin procesate: de exemplu fac o salata din naut fiert boabe + o legatura de marar + o legatura de patrunjel + vinegar balsamic (merge si otetul popular). Incerc sa evit orice carne si dulciuri.

De fiecare data cand tin post [negru], sunt pregatit sa-l intrerup la cel mai mic semn de nesiguranta in privinta sanatatii. Apropo, eu nu tin post religios.

Cred ca practic postul asta de vreun an. Saptamana de saptamana... La inceput am tinut post negru o zi pe saptamana (fara mancare si fara apa). De fapt la mine post negru de o zi pe saptamana inseamna vreo 32 - 36 de ore. Il incep de la ultima masa, seara (ora 18, 20, 22 sau chiar 23 si ceva) si il incetez peste doua zile, pe la ora 8 -10 dimineata sau chiar in jurul pranzului. Asta inseamna cam 30 - 34 de ore fara mancare. Crestineste, de obicei postul acesta incepe in jurul orei 16 si se termina a doua zi, la ora 16 - eu n-am reusit niciodata sa respect acest "program".

Chiar daca postul negru, fara apa, ofera beneficii enorme in special sangelui (cu ajutorul rinichilor), totusi, in anumite perioade din an semnele deshidratarii devin vizibile. De fapt, ori de cate ori recunosti un semn de deshidratare, trebuie sa-ti asculti corpul si sa incepi sa bei apa, cat ai nevoie: 2, 3 sau mai multi litri.

Eu nu am probleme cu foamea. De fapt te lupti cu rutina de a manca. Nu este usor sa te opui acestei obisnuinte [de a manca]. Corpul cere de mancare din cand in cand, dara daca "intelege" ca nu vrei sa-i dai... te lasa in pace.

In cazul meu am observat ca dupa vreo 12 - 16 ore incep sa am o senzatie de frig (iarna) sau racorire (vara). Asta e un semn ca s-a epuizat glicogenul (da si tu un search pe Google, nu fi lenes), iar de abia din acel moment incep sa vina si beneficiile medicale: incepe regenerarea pana la nivel celular, arderea grasimilor, reechilibrarea hormonala, mintea devine mai limpede, etc.

De cand a inceput prostia asta cu coronavirusul m-am hotarat sa tin doua zile de post negru pe saptamana: lunea si vinerea. Ma simt excelent... Am incercat sa-l tin si 3 zile pe saptamana: lunea, miercurea si vinerea (cate 24 de ore, nu mai mult), dar... nu pot sa ma obisnuiesc, nu pot tolera 3 zile de post negru pe saptamana in acest fel. E ca si cum m-as da peste cap cu alimentatia...

Post negru prelungit

Dupa ce am citit despre numeroase experimente despre post din surse oficiale, anul asta am mai tinut doua posturi negre de cate 3 zile consecutive (de fapt vreo 3 zile si vreo 10 ore fiecare post prelungit).

Prima data am postit prelungit din curiozitate. Cred ca incepusem sa postesc negru (o zi pe saptamana) de vreo 4 - 6 luni. Deci eram obisnuit deja cu postul negru... Totusi, eram foarte curios, sa vad cum este, sa vad daca pot, sa vad cum ma simt dupa... L-am tinut cu succes.

A doua oara am avut o raceala, iar daca tot ma batea gandul sa incerc iarasi un post negru de 3 zile, am profitat de ocazie (raceala) si am reintrat in tipul asta de post. Am fost impresionat de viteza de recuperare si nu numai.

Apoi, luna de luna, m-a tot framantat curiozitatea de a tine post negru prelungit pentru mai mult de 3 zile. Asa ca m-am hotarat sa incerc un post negru de 5, 7 sau poate chiar 10 zile? As incerca, foarte prudent, sa-l tin macar 7 zile, pentru ca dupa 3 - 4 zile beneficiile sunt enorme pentru corp (intrebati-l pe Google despre surse oficiale).

Prima zi de post negru

10 iulie, 2020
Iata-ma aici! Tocmai ce a trecut prima zi de post negru. Este foarte diferita de cea din postul de o singura zi. Cel mai probabil pentru ca inainte de a intra in post m-am hotarat sa-l tin maxim 10 zile.

Mi se contureaza impresia ca trupul "a inteles" despre ce post este vorba, ca n-are rost spere la mancare prea curand, asa ca nici macar nu se mai deranjeaza sa-mi ceara. Este ca atunci cand stii ca ai de alergat 1 km si iti stabilesti niste asteptari fizice si psihice, si alte asteptari ai cand te pregatesti sa alergi... eu stiu... 3 sau 9 km (iti vei doza si raporta resursele psiho-fizice intre minte si trup intr-un mod diferit).

Cred ca intervine aici un fel de autodisciplina. Mintea invata sa controleze trupul si va reusi daca ai motivatia necesara. Probabil ca motivatia este componenta majora a postului.

Deci, ce am facut in prima zi de post?
Am facut trei drumuri in oras (un orasel f mic) pt cumparaturi, cred ca am facut vreo 3 km pe jos, in soare, la peste 30 grade Celsius si cred ca am baut vreo 3 litri de apa plata. M-am culcat pe la vreo 02:30 (am avut treaba) , iar trezirea a fost pe la vreo 8 dimineata. Am dormit adanc, m-am trezit odihnit..

Am lucrat de acasa, la calculator, vreo 8 ore si m-am uitat la cateva episoade dintr-un serial. Starea emotionala a fost neutra, echilibrata.

A doua zi de post negru

11 iulie, 2020
In ziua a doua am stat acasa. Am lucrat vreo 5-6 ore la calculator, m-am uitat la seriale, iar starea emotionala a fost neutra. M-am culcat pe la vreo 12 [noaptea] si m-am trezit la 07:34, odihnit. Am dormit f profund.

A treia zi de post negru

12 iulie, 2020
De curiozitate m-am cantarit, de dimineata, dupa urinare, fara a bea apa. Am aproape 99 de kilograme. Am pierdut vreo 5 kg. Cam mult pentru doua zile, ar fi trebuit sa pierd maxim 3kg, poate chiar mai putin. Nu prezint semne de dezhidratare, probabil e din cauza ca e vara...

Dimineata, limba era alba cu o usoara tenta galbuie si am avut ceva flegma in gat (am inteles ca de la eliminarea toxinelor).

Am lucrat vreo 5 ore de la calculator, am mers vreo 1,5 km pe jos, la vreo 30 de grade Celsius, si m-am uitat la un serial. Starea emotionala a fost echlibrata, m-a incercat de mai multe ori senzatia de foame, dar foarte putin. Am baut 4 litri de apa, am avut de 3 ori o foarte usoara senzatie de ameteala cand m-am ridicat de doua ori brusc din pat, iar altadata dupa o miscare destul de energica.

Am dormit 6 ore si 39 de minute, conform unei smart band (nu are precizie medicala), m-am trezit de doua ori, iar somnul nu a fost odihnitor, n-am dormit profund. Mi-am montat bratara mai mult pt a-mi monitoriza pulsul inimii, pt ca stiu ca in timpul postului, acesta scade mult. De asemenea mi-am activat si o avertizare (vibreaza) pt situatia cand pulsul scade sub 50 de batai pe minut in timpul de odihna. Repet, datele sunt orientative (bratara nu are vreo certificare medicala):

Incheierea postului negru

13 iulie, 2020
Dimineata, la cantarire am avut 97,1 kg, deci am pierdut aproape 2 kg intr-o zi - cred ca e cam mult... Nu am avut semne de dezhidratare. Limba este foarte putin alba, de fapt e mai mult roza, usor spre rosu (culoarea naturala).

Din cauza ca m-am trezit (la 06:42), cu o usoara senzatie de ameteala, ce nu s-a oprit pana la ora 10 dimineata si ca pulsul pe timpul noptii pare sa fi scazut la 50 bpm, am decis sa intrerup postul. Mai ales ca trebuia sa ies in oras si mi se parea prostesc sa-mi asum riscuri pe strada. Asa ca... am zis stop, chiar daca nu-mi era foame! Asta e... n-am vrut sa demonstrez nimic nimanui, ci doar sa ma intind cu postul negru cat poate tolera organismul, fara a-mi asuma riscuri de sanatate.

Iesirea din post prelungit poate fi periculoasa. Mai ales daca se tine 3, 7, 10, 15, 20, 30 de zile sau mai mult. Daca te arunci pe mancare ca "rumegatoru' in lucerna" poti sa ajungi la spital sau chiar sa-ti petreci viitorul la 2 metri sub pamant pt eternitate. Trebuie sa incepi foarte usor, fara alimente greu de digerat, fara carne.

Deci, la ora 10 dimineata am luat prima masa (mestecand foarte mult, pt a marunti hrana): un pumn de nuci caju crude, o jumatate de pumn de nuci (comune, populare in Romania: Juglans Regia), o jumatate de pumn de miez de seminte de floarea soarelui, o bucatica de ardei capia si o jumatate de mar. Tot atunci am mai servit un chefir de 330g (face minuni pt digestie, flora intestinala si nu numai). M-am simtit de parca am mancat regeste.

Peste o jumatate de ora am luat o lingura de miere, iar dupa o ora am servit o jumatate de lingurita dintr-un produs apicol (ceva miere + propolis + polen crud si alte cateva) si un gram de laptisor de matca. 

La pranz am mancat doar nuci si caju. Probabil va intrebati de ce: pentru ca sunt foarte satioase si, mai ales, sanatoase. Puteti adauga si migdale sau fistic (neprajite). Sunt numai bune pt digestie.

Peste vreo 3 ore mai tarziu am mancat niste mamaliga cu branza de burduf + ceapa verde, ardei capia, doi catei de usturoi si o lime.

Seara am mancat putina mamaliga cu branza de burduf, ceapa verde, caju si un mix de legume: pastai, porumb, napi, castane si ce o mai fi avut. Am incheiat cu lubenita (pepene verde sau rosu) si un mar.
Nu trebuie sa mancati ce am mancat eu. Important este sa mancati cat de cat sanatos si fara carne sau alimente procesate.

Din a doua zi puteti trece spre hrana normala (de preferat fara carne) si fara a manca cat puteti, cat va tine burta / stomacu'. De origine animala... eu mai dau atacu' in lapte, branza, urda, oua, ca deh... esti om. Carnea o evit, iar cand o consum o prefer pe cea de peste...

In postul de 3 zile si vreo jumatate am pierdut aproape 7 kg, dar voi pune la loc mare parte din masa pierduta. Important este prin ce le pun la loc: prin mancare toxica (adica si carne) sau ceva mai sanatos (adica seminte, legume, fructe, verdeturi si alte alimente, de preferat de origine vegetala). De exemplu painea, branzoaicele, cornurile si alte produse de brutarie sau patiserie sunt extrem de toxice pt organism). De asemenea am sa incerc sa ma feresc de zahar ca de dracu'. In loc sa mananc o prajitura, ciocolata, inghetata, orice contine zahar, voi incerca sa compensez prin fructe dulci.

Unul din multele efecte benefice ale postului negru este ca iti poti reinoi o mica parte din tesuturi (celulele ce le compun). La un kg pierdut, mare parte dintre celule sacrificate (in urma infometarii) au facut parte din randul celor ce compun masa de grasime. Altele, mult mai putine, fac parte din tesuturi ce compun organele interne, muschii, etc. De fapt, in postul negru se declanseaza autofagia in randul celulelor: cele batrane si bolnave pier, se descompun si sunt "mancate"/reciclate (e un proces complex) de celulele sanatoase.

Cand vei reincepe alimentatia, noi celule vor lua nastere, mare parte din tesuturile ce au piedut masa se vor reface. Daca nu esti atent la ce mananci si bagi in tine alimente pe baza de zahar si grasime de origine animala, atunci vei pune la loc grasime daunatoare. Daca vei consuma hrana fara zahar (adica fara dulceturi, inghetata, ciocolata, prajituri, ori produse procesate) si fara grasimi de origine animala, atunci iti vei reinoi tesuturi ce nu formeaza grasimea (organe, muschi, etc). Este ca si cum ai reintineri foarte putin anumite tesuturi.

La un kg... iti dai seama ca gradul de "reintinerire" este mult sub 1%. In cazul meu, postul asta m-a facut sa pierd 7,28% din masa. Cred ca mult peste 6 kg au fost grasime (mai ales de pe organe). Asa ca nici macar 1% nu voi "reintineri", daca voi aborda refacerea celulelor din perspectiva asta.

De aceea e important sa practici postul negru des. Adica macar o zi pe saptamana. Iar apoi este critic sa ai grija ce mananci, ce oferi corpului sa se refaca.

Postul negru nu este recomandat pt slabit

Apropo, pentru anorexici si cei obsedati de slabit: nu incercati sa faceti asta (sa slabiti) prin post negru. Riscati mult sa ajungeti la 2 m in pamant... Degeaba slabesti 5kg, pentru ca in cateva zile sau saptamani corpul va pune aceleasi kg la loc (poate chiar mai mult).

Daca vrei sa slabesti o poti face prin schimbarea regimului alimentar, nu prin post. Intr-un an eu am ajuns de la 118 kg la o stabilizare in jur de 103 - 105 kg pentru ca mi-am schimbat regimul alimentar (din cauza postului). Inca nu am un regim alimentar sanatos si optimizat pt a atinge greutatea ideala.

Ca sa slabesc am inceput sa consum tot mai putina carne (de orice fel), cat mai putin zahar, apoi sa ma indrept catre mai multe legume, verdeturi, seminte, (mai ales) nuci si fructe. Cu alte cuvinte, o buna parte din grasimea de pe tine provine din carne inclusiv piept de pui, muschi de orice animal, afumaturi si alte chestii pe care mintea ta indoctrinata zombificata (de nutritia comuna) crede ca sunt sanatoase.

De asemenea, zaharul (din prajituri, inghetate, fursecuri, sucuri, etc) este responsabil de cea mai mare parte a grasimii de pe tine. Incearca sa-l inlocuiesti cu fructe dulci (stiu ca e greu, si eu ma lupt cu asta - important e ca incerc sa evit zaharul). 

Daca vrei sa slabesti incepe sa mananci sanatos (mai ales fara cartofi prajiti, prajeli si alte chestii toxice). Ia-ti o carte de retete de post si vei descoperi multe mancaruri delicioase si mai satioase decat cele bazate pe carne. Apropo, obsedatii de grasimi: grasimile do origine vegetala nu sunt aceleasi cu cele de origine animala, ori cu cele din dulciuri. Cititi carti (cercetari) despre nutritie realizate de medici, nu de marketeri ce vor sa impinga spre consum anumite produse si marci. Puteti incepe cu cercetarile lui Michael Greger.

Sper ca am lamurit si problema slabitului, mai ales ca multi oameni pot intelege gresit rolul postului negru si pot neglija pericolele la care se expun. Deci, postul negru nu e pt slabit!

Va multumesc pt timpul acordat, iar daca credeti ca aveti vreun prieten interesat de continutul acestui articol, atunci nu ezitati sa dati share...

Comentarii