Pepenii de Dabuleni se vand pe nimic - de ce?

Pepene verde Dabuleni
foto: pixabay.com

Din cauza lacomiei taranului modernizat, de aia...

Stimularea coacerii prin fertilizare sacrifica mai intai gustul lubenitei (cunoscuta ca pepene verde sau rosu in alte zone ale tarii). Taranu' lacom vrea sa-si scoata marfa la vanzare cat mai timpuriu. N-are el treaba cu calitatea gustului. Tot pepene e. Ce-l intereseaza pe el ca dupa ce il pui pe masa, bagi cutitu-n el, il auzi cum paraie de copt ce e si tu, ca client, deja salivezi cand de gandesti la gustul acela foarte dulce pe care te astepti sa il simti dupa prima gura - cand de fapt, surpiza, nu prea e dulce deloc, parca ai manca pepene palit (care s-a trecut).

Cred ca n-am mai mancat pepene verde (lubenita) cu gust natural de vreo... 8 ani. Asta e! Lumea invata: daca le servesti marfa fara gust... n-are rost sa mai incerce sa se sature de pepene verde (vara, in sezon). Este la fel ca la rosiile din supermarket: sunt frumoase si "striga" la tine de-ti ploua in gura instantaneu, insa acasa simti ca n-au gust, ca mananci aer. Data viitoare, cand mai treci prin supermarket, le cumperi doar daca ai neaparata nevoie de ele, iar atunci strict cat iti trebuie...

Asta e pretul pe care il platesc producatorii taranii pentru stimularea coacerii prin fertilizare: marfa coapta mai repede nu prea mai are gust, deci ca sa o vanda, trebuie sa scada mult pretul... Nu mai trebuie sa amintim de otravurile din alte ingrajaminte si pesticide (unele fructe si legume au gust de pesticid chiar daca le lasi o ora in apa inainte de a le spala).

Comentarii